Neulat terveyden ja hyvinvoinnin edistäjinä

Tuhatvuotisin perintein

Perinteinen kiinalainen lääketiede perustuu pitkään historiaan ja osaamiseen. Akupunktiohoidot ovat yhä Kiinassa osa arkipäivän terveyden- ja sairaudenhoitoa. Akupunktiohoitojen suosio on kasvamassa myös länsimaissa, turvallisena ja sivuvaikutuksettomana hoitomuotona.

Akupron Piia Ketola on saanut oppinsa Suomen akupunktioammatilaisten terävimpään kärkeen kuuluvalta Antti Rautiolta. Antin oppi-isän, kiinalaisen kansallisaarteen, Mestari He Puren, "Neulan sielun", opit ovat näin ollen matkanneet kauaksi Suomeen.

Hormonieritykseen ja immunologisiin mekanismeihin vaikuttamalla neulat stimuloivat kudosten omia korjausmekanismeja. Akupunktiota on tutkittu paljon, mutta vaikutusmekanismeja ei ole vielä täysin pystytty selvittämään. Löydät tutkimustuloksia täältä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/?term=chinese+medicine

Maailman terveysjärjestö WHO edistää akupunktion asemaa länsimaissa ja on julkaissut listan sairauksista, joihin akupunktion vaikutuksia on tutkittu.

Mitä eroa on perinteisellä kiinalaisella akupunktiolla ja sillä ihan tavallisella? 

Enemmistö akupunktiotarjonnasta ei ole perinteistä kiinalaista akupunktiota. Kiinalainen akupunktio tähtää yksittäisten triggerpisteiden manipuloinnin sijasta laajempaan vaikutukseen, kokonaisvaltaiseen terveyden ylläpitoon. Yleisimmin triggerpainotteista neulahoitoa tarjotaan hieronta- ja fysioterapiapalveluiden yhteydessä. Valtaosa akupunktiota tarjoavista palveluntarjoajista ei ole saanut akupunktion käyttöön, kuin ainoastaan joidenkin päivien koulutuksen. Suomen Akupunktioammattilaiset ry:n piirissä toimivat koulut perehdyttävät monivuotisessa koulussa akupunktioammattilaisia turvalliseen, tehokkaaseen ja asiakkaan kokonaishyvinvoinnin huomioivaan hoitomuotoon.


Hoitokäynti

Miten kaikki etenee?

Hoito aloitetaan haastattelulla. Keskustelemme laajasti hyvinvoinnistasi. Kerro avoimesti itsestäsi ja terveydestäsi.

Hoidossa käytettävät neulat ovat steriloituja, kertakäyttöisiä ja hiuksen ohuita. Piston tuntemukset vaihtelevat huomaamattomasta pieneen nipistykseen. Käytettävät akupunktiopisteet voivat sijaita ympäri kehoa, ei vain kipualueella.

Kiinalainen lääketieteen näkökulmasta sairaudet ja hyvinvointia haittaavat vaivat johtuvat kehon epätasapainosta. Neulojen tarkoituksena on aktivoida keho parantamaan itse itseään. 

Hoitoon tullessa on hyvä huomioida, että et olisi kovin nälkäinen tai poikkeuksellisen uupunut, jotta saat täyden hyödyn irti hoidosta.

Verenluovuttaja, huomiothan, että kiinalaisen lääketieteen koulutus ei kuulu maamme virallisen terveydenjärjestelmän piiriin,  joten SPR edellyttää, että hoidon jälkeen on pidettävä 4 kuukauden akupunktiohoitotauko ennen seuraavaa verenluovutusta. 

Piia Ketola

Suomen Akupunktioammattilaiset ry:n jäsen

www.akupunktioammattilaiset.fi